Столична лекарска колегия на БЛС

Столична Лекарска Колегия отдаде почит пред медиците, загинали по време на работа

Председателят на Столична Лекарска Колегия д-р Ваньо Видков взе участие в 19-та церемония по повод Деня на спасението в памет на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

На 15 август 2023 г. за 19-а поредна година Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза с едноминутно мълчание и вой на сирени Деня на спасението в памет на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора. След избухването на пандемията от COVID-19 към черните списъци бяха добавени имената на над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

Денят на спасението е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, и с подкрепата на ВМА – в чест на 26-годишния д-р Стефан Черкезов, който на 15.08.1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

“На този ден отдаваме почит към загиналите наши колеги при изпълнение на служебния си дълг. Знаете, че и през последните няколко години по време на пандемията от COVID-19 загинаха над 120 медици. Поклон пред паметта им. За нас е важно да дадем пример и нашите курсанти-военни лекари, които ще се дипломират през октомври, да осъзнаят, че нашата професия не е само да даваме живот, не е само милосърдие, а и е много рискова професия. Те са единствените лекари, които се заклеха и пред трикольора да отдадат живота си за Родината. Затова съм изключително респектиран от тяхната саможертва от самото начало”, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Своята почит пред Паметника на загиналите медицинските чинове отдадоха министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, представители на военни структури, ГД ПБЗН-МВР, БЛС, на Столичната колегия на БЛС, НЗОК, НАПЗГ, БЧК, синдикалните организации, директори на столични болници и граждани.

СНИМКИ: ВМА