Столична лекарска колегия на БЛС

Почина пироговският рентгенолог проф. Милан Тотев

Ръководството на Столична лекарска колегия поднася съболезнования на семейството, близките и колегите на проф. Милан Тотев.

Проф. Милан Тотев. беше дългогодишен началник на клиниката по образна диагностика в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” ЕАД в София.

    Проф. Милан Тотев завършва най-напред висше образование в Санта Клара, Куба а от след това и Медицинска Академия – София.  
Трудовия си стаж започва  в Рентгеново отделение на Районна болница в Червен Бряг от 1982 г. до 1986-а. година като ординатор – рентгенолог.
През 1986 постъпва на работа в Клиниката по образна диагностика на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” ЕАД. От 1997 до 2014 е началник отделение в Клиниката по Образна диагностика, а от 2014 до 2020г е Началник на клиниката. Придобива специалност Рентгенология (Образна диагностика ) – МА София 1992г.

Член е на Редакционната колегия на списание „Рентгенология и Радиология”. 

Член е и на Българската асоциация по радиология (БАР), като от 1997 година е неин касиер, от 2009 – научен секретар на БАР, а от 2013 председател на същата.

Член е и на CIRSE (Cardiovascular and interventional society of Europe – Европейската асоциация по Кардиоваскуларна и Интервенцинолна рентгенология) от 2004, от 2012 е избран за “fellow” на същата, на Европейската асоциация по радиология (ESR) от 1999 (преди промяната бе индивидуален член и на EАR и на EСR), на ESER (европейската асоциация по спешна радиология), на GREF (групата на преподавателите-франкофони по образна диагностика), на Aмериканската асоциация по спешна радиология (ASER), на БДСМ (Българското дружество по спешна медицина) от 2013, на “BCR” (Balkan Congress of Radiology – Балканския конгрес по радиология” от 2007), член и заместник председател на БДИР (Българското дружество по интервенционална рентгенология към БАР) от неговото основаване.

Негови ученици работят в различни болници у нас и в чужбина. 
Колегите му го определят като ерудит, перфекционист и отдаден на медицината лекар.
    Поклонението ще бъде на 22 октомври 2023 г., 16 часа в погребален комплекс “Мира”

(срещу Централни Софийски гробища).