Столична лекарска колегия на БЛС

БЛС апелира за подкрепа на д-р Иван Димитров

Уважаеми дами и господа

Уважаеми колеги,

Български лекарски съюз изразява своята безпрекословна подкрепа към д-р Иван Димитров, изключителен лекар-рентгенолог, добър и възпитан човек, който е задържан за убийството на рецидивист, осъждан многократно за грабеж, нахлул с взлом в дома му.

За огромно съжаление, съдебната системата в България не действа ефективно, което често води до подобни крайни ситуации. Преди време, Прокуратурата излезе със становище, в което призна, че хванатите престъпници за грабеж са едва между 3 % и 5%. Логичният въпрос тук е как всички ние да бъдем спокойни, че живеем в правова държава, с работещи закони и има кой да ни защити? Престъпникът, който е нахлул в къщата на един добросъвестен и уважаван гражданин е човек, с няколко поредни присъди за грабеж, формен рецидивист, чието място е в затвора, а не на свобода.

С оглед излязлата информация в публичното пространство, спокойно можем да кажем, че действието на д-р Димитров е акт на неизбежна отбрана, съвсем естествена реакция на защита към неправомерното деяние на рецидивиста познат като Плъха, който нахлува в дома на д-р Иван Димитров посред нощ, когато той и семейството му спят. Ние, от Български лекарски съюз питаме, какво щеше да се случи с д-р Димитров, жената и децата му, ако лекарят не беше успял да защити семейството си?

БЛС настоява пред отговорните институции за справедливо разследване, вземайки предвид всички неоспорими факти за самозащита от страна на д-р Иван Димитров и позовавайки се на член 12, ал. 3 от Наказателния кодекс за неизбежната отбрана.

БЛС апелира към всички граждани за активност в протестите, организирани в подкрепа на д-р Иван Димитров, както и за подписване на петицията в защита на медика от Пловдив на следния линк: https://www.peticiq.com/spasqvane_na_dokroa_koito_zastrelq_kradec.