Столична лекарска колегия на БЛС

Без авансови плащания за болниците

Болниците няма да могат да получават при нужда авансови плащания от страна на НЗОК


. Това стана ясно след като парламентарната здравна комисия отхвърли предложението на депутати от БСП да има възможност за заплащане на 30% аванс на изпълнителите на медицинска помощ.

Според д-р Валентина Найденова, която бе сред вносителите на предложението, промяната би дала нужното спокойствие за работа на болниците без финансови притеснения. Зам.-здравният министър Жени Начева обясни, че Министерството на здравеопазването не подкрепя това предложение, тъй като договорните партньори на НЗОК са 16 000 и подобно авансово плащане ще затрудни процеса им на отчетност.

Депутатите от здравната комисия в парламента отхвърлиха и друга идея на БСП – за по-строги правила за приватизация на общинските болници.

От левицата искаха лечебните заведения, които са част от Националната здравна карта, да се включат в списъка на дружествата от Национална сигурност и да подлежат на техните критерии за приватизация. Срещу това отхвърлено предложение на левицата се обяви и председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, според която то противоречи на конституцията.

Новината е публикувана във в. Труд.