Столична лекарска колегия на БЛС

МЗ ще предложи три модела на управление на сектора

До края на май тази година Министерството на здравеопазването ще предложи три варианта за промяна на модела на управление в сектора.


Това съобщи във Варна ресорният министър Кирил Ананиев. В момента се разработват два от тях, предстои да започне и работа по трети, след което ще се проведе обществено обсъждане. Така ще се вземе решение кой модел е най-работещ без да се правят резки движения в системата, обясни той, цитиран от информационни агенции. 

„Във всеки от трите модела пациентът ще има важна роля в процеса. За здравно неосигурените ще създадем механизъм с различни подходи в зависимост от причината да нямат осигуровки. За тези, които нямат възможност, по всяка вероятност ще създадем социален фонд, с който да покрием тези разходи“, допълни той.

“Социален фонд ще плаща осигуровките на тези, които нямат възможност да ги покриват сами“, добави министърът.

Ананиев съобщи още, че задълженията на болниците у нас  са около 500 млн. лева са и увери, че министерството вече е предприело действия за стабилизиране с оздравителни планове. До края на следващата седмица ще бъдат готови общите правила за финансово управление и контрол на държавните болници. Те ще бъдат предложени и на общините, ако преценят да ги използват с оглед подобряване финансово им състояние.

73 млн. лева от дълговете на Здравната каса ще бъдат разплатени през тази година, а останалите ще бъдат чистени разсрочено догодина, разясни Ананиев.

По думите му до края на годината трябва да бъдат готови модулите на Националната здравна информационна система, а догодина предстои обявяване на обществена поръчка за изграждането й.