Столична лекарска колегия на БЛС

Декларация на УС на СЛК до председателя на БЛС по повод оценка на лекарите от Андрей Райчев в Нова тв


До д-р Венцислав Грозев,

Председател на БЛС

Д Е К Л А Р А Ц И Я

От

УС на СЛК към БЛС

Уважаеми д-р Грозев,

УС на СЛК към БЛС се обръща към Вас, като председател на БЛС, по повод думи на социлога Андрей Райчев в националния ефир на Нова тв вчера, 7 май 2018 г. В студиото г-н Райчев дава следното определение за лекарите: „ Ще ме извините, но лекарите влачат…отвлачват…не всички… Но тези лекари, които влачат, отвлачват или крадат повече от циганите в тая държава! Не се шегувам. Ако сметнете в пари, ше видите”.

Уважаеми г-н Председател,

Ние, Лекарите от СЛК намираме за абсолютно недопустимо подобно изказване и набеждаване. Да казваш, че онзи, който помага в най-деликатните, най-трудните и най-отговорните моменти – когато се спасява живот, когато се появява живот и когато здравето трябва да се подобри, „краде” и „отвлачва” повече от всеки в държавата, е израз на грубо незачитане и неуважение към денонощните грижи за пациентите, към ежедневното себеразвиетие, което правят всеки лекар и всеки работещ в сферата на здравната система.

Напомняме, че да си лекар е призвание, което изисква много от теб към другите. Само който е дежурил денонощно, който е извършвал животоспасяваща операция, който е бдял край пациентското легло, знае какво е да посветиш живота си на другите. Ето защо категорично не сме съгласни с подобни квалификации срещу нас и нашите колеги. Нашето съсловие НЕ заслужава подобни клевети и осъждащи оценки.

УС на СЛК към БЛС.