Столична лекарска колегия на БЛС

Председателят на СЛК на БЛС д-р Асен Меджидиев изпрати предложение до компетентните институции за фиксиране на спешни центрове, които да поемат пострадалите при тези тежки инциденти,


До г-н Румен Радев

Президент на Р България

Г-н Бойко Борисов

Министър председател на България

Д-р Даниела Дариткова

Председател на Комисия по здрвеопазване

Към Народоно събрание на Р България

Г-н Кирил Ананиев

Министър на здравеопазването

Д-р Дечо Дечев

Управител на НЗОК

Д-р Иван Маджаров

Председател на БЛС

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

От

Управителният съвет на Столична Лекарска Колегия на  БЛС

Уважаеми дами и господа,

На 03.09.2018 г., Управителният съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС проведе редовно заседание на Управителния съвет. На него обсъдихме възможността за възникване и същевременно – невъзможността за предвиждане на бедствени ситуации, аварии, пътно-транспортни инциденти със значителен брой пострадали на територията на вече многомилионна София. Това налага изграждане на ясна стратегия за организация, координация и логистика при оказването на спешна медицинска помощ в такива ситуации.

Предлагаме да се идентифицират лечебни заведения с непрекъснат режим на работа, интердисциплинарни екипи, покриващи необходимите за обслужване на политравматични пациенти специалности и звена за интензивно лечение с различни профили, както и да се изградят ясни правила за комуникация и координация, които да бъдат задействани при възникване на инциденти със значителен брой пострадали на територията на София и София- област.

За тази цел Управителният съвет на Столична Лекарска Колегия към БЛС предлага:

  • Да се подобрят комуникациите на  структурите в държавата при тежки инциденти като се определят специални, конкретно фиксирани спешни центрове, които да поемат пострадалите при тези тежки инциденти, както и на спешните случаи в София по принцип.
  • Предлагаме тези центрове за София и София-област  да бъдат УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, ВМА, УМБАЛ „Св. Анна” и УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

По този начин ще се постигне равномерно, точно, ясно разпределение на спешността.

  • За тези центрове е необходимо подобряване на комуникацията и координацията с отделните звена – както по между им, така и със 112, МЗ, МРРБ, МВР, пожарна и гражданска защита, армия, ДАНС, БЛС и изграждане на call-центровете в болниците.
  • Да се обезпечи необходимото доoкомплектоване с апаратура на съответните болници, което да позволи адекватно и навременно оказване на спешна помощ.
  • Да се създаде и поддържа болничен резерв от свободни легла в обем на 20% от легловата база.
  • Да се осигури безлимитна дейност на конкретните медицински заведения.
  • Да се наложи строго регаламентиран ред за комуникация и координация между ЦСМП и посочените лечебни заведения с цел максимално обезпечаване и навременност на транспортната дейност за спешна помощ.
  • Четирите фиксирани центъра да осигурят денонощно покритие от необходимите мултидисциплинарни високоспециализирани екипи, които да поддържат 24 часова спешна дейност.

С уважение,

Д-р Асен Меджидиев

Председател на Столична Лекарска Колегия на БЛС