Столична лекарска колегия на БЛС

Столична Лекарска Колегия и “Шалом” подписаха меморандум за сътрудничество


Столична Лекарска Колегия на БЛС и Организацията на евреите в България „Шалом” подписаха Меморандум за цялостно сътрудничество. СЛК на БЛС беше представлявана от председателя д-р Асен Меджидиев, а „Шалом” от доц. Александър Оскар – председател на организацията. 

Д-р Меджидиев изтъкна важната роля на възможностите, които трябва да се дават на младите лекари, защото те са онези, на които се разчита, че ще имат важна роля във връщането на авторитета на съсловието. Според него с този меморандум се отваря широко една врата за българските млади лекари, за да се квалифицират в едни от най-модерните болници в Израел. „За мен това е пътят – да могат да се квалифицират на най-високо ниво във водещите клиники по света и връщайки се в България, те да заемат това елитно място, което са имали през 40-те години. Когато тези хора се върнат в България и работят тук, те ще бъдат много по-силни от нас и ще могат да върнат авторитета на професията, такъв, какъвто е бил във времето, когато са спасени българските евреи от депортиране в нацистките лагери“. 

Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом” доц. Александър Оскар акцентира на примерите, които трябва да се дават „Нашата отговорност като лекари, по примера на онези достойни българи от Лекарския съюз, изпратили протестно писмо до председателя на ХХV ОНС срещу законопроекта за защита на нацията, е не само да се грижим за здравето на своите пациенти, както повелява Хипократовата клетва, но и да лекуваме обществото като цяло.“

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков подчерта, колко важни са усилията, които полагат СЛК и „Шалом”. „По този начин съсловната организация изпълнява една от основните си функции – гарантиране на качеството на медицинската помощ. Това става, когато човек се квалифицира, учи, добива опит, нови знание и умения”.  

Председателят на Столичната колегия на Българския лекарски съюз д-р Асен Меджидиев подари на доц. Оскар подарък, който има специална символика – поставено в рамка Изложението от Управителния съвет на Българския лекарски съюз до председателя на ХХV ОНС срещу законопроекта за защита на нацията, подписано от д-р Иван Койчев, председател на Българския лекарски съюз и д-р Константин Куситасев, секретар и изпратено на 5 ноември 1940 г. 

Церемонията по подписването беше уважена от посланика на Израел Н. Пр. Ирит Лилиан, зам.-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Лъчезар Иванов, зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, председателят на комисията по здравеопазване към Столична община д-р Веселин Милев, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров и директори на водещи университетски и общински болници.

Ето и какво гласи меморандумът, под който положиха подписите си двата председатели: 

„Следвайки достойния пример на хуманност и твърда гражданска позиция, даден от Българския лекарски съюз с писмото до председателя на XXV ОНС срещу законопроекта за защита на нацията от 5.XI.1940 г., Столична лекарска колегия на БЛС и организация на евреите в България „Шалом” решиха да подпишат настоящия Меморандум, водени от идеята, че този паметен миг записва със златни букви името на България в пантеона на световната история. 

В момент, когато Холокостът изправя човечеството пред истинска морална дилема и много малко европейски нации проявяват смелост и доблест да се изправят в защита на своите сънародници евреи, българският народ – българските лекари – отстояват докрай дадената Хипократова клетва да не позволят отнемането на човешки живот.

Днес наследниците на спасени и спасители са обединени в общата си мисия да предоставят условия за развитие на млади специалисти, които със своите знания и умения да повишат качеството на българското здравеопазване; да почитат паметта на спасителите и на онези, които намериха гибелта си в нацистките лагери на смъртта; с общите си действия да защитават демократичните ценности, върху които е изградено българското гражданско общество. Същите тези наследници се възползват от възможността за обменни  специализации и квалификации във водещи болници в Израел”.