Столична лекарска колегия на БЛС

проф. Диян Енчев: Професията лекар налага морални и етични норми и този, който не иска да ги спазва е най- добре да си хвърли дипломата

Уважаеми колеги,

Столична Лекарска Колегия на БЛС благодари на всички колеги, които в този важен момент са на работните си места и оказват помощ на всички пациенти, дори на онези, които са със съмнение и/или COVID-19.

Всеки от Вас, показва силата и възможностите на духа и професионализма на българския лекар!

Призоваваме всички колеги да бъдат по местата си и да правят това, което Хипократовата клетва отрежда! Нека още веднъж да покажем силата на българския лекар – да е на първа линия и да помага безотказно.

В СЛК получихме много обаждания от колеги от София, които имат желание да се отзоват във всеки един момент, за да помагат и лекуват пациенти с корона вирус.

На Вашето внимание представяме едно от посланията, които получихме – на водещия ортопед травматолог проф. Диян Енчев:

Аз Диян Енчев отропед травматолог и лекар от УМБАЛСМ „ Н. И.Пирогов“,

смятам че, в създадената ситуация каква е специалността на колегите няма никакво значение.

Въпреки че, ми липсват познания в реанимационното лечение на болните съм убеден, че моите базови познания ще ми помогнат за кратко време да се включа в битката и да работя като реаниматор на нивотото, което е необходимо в момента.

Професията лекар налага морални и етични норми и този, който не иска да ги спазва е най- добре да си хвърли дипломата.

Лекарската професия е преди всичко призвание. Този, който не го разбира е по-добре да се дистанцира от нас.

През целия си живот човек се сблъсква с много проблеми и трудности претърпява много поражения и крахове. В крайна сметка живота е една безкрайна битка и единствено и само от нас зависи дали ще излезем от нея като победители или като загубили. Всеки от нас има възможността да напише своята съдба, зависи само от нас дали ще се носим по течението или не. Ние, които сме повечето ще защитим името на професията „лекар“ и ще застанем зад България.”