Столична лекарска колегия на БЛС

Д-р Георги Миндов: Министерството на здравеопазването взима решения без обществено обсъждане

Протест пред здравното министерство в четвъртък – навръх Баба Марта, подготвят софийските джипита. От какво са недоволни лекарите попитахме д-р Георги Миндов. Той е председател на Дружеството на софийските общопрактикуващите лекари (ДСОПЛ).


Няма чуваемост в здравното министерство, вземат се решенията без обществено обсъждане. Със закона за бюджета на здравната каса се добави една запетайка и се промениха правилата в закона за здравното осигуряване – натовариха се колегите вместо да преглеждат пациентите си, да пишат номера на касови бележки. Ние нямаме нищо против да ги издаваме. Сега обаче изпълняваме социална дейност за част от пациентите, като ги караме да плащат левче вместо 2.90 лв. и си получаваме разликата от касата след 3-6 месеца, а занапред трябва да правим и описи на касовите бонове.


                                                        Кабинетите ни вече са претоварени и то не

защото сега има грип, а защото намаляваме. Не можем да вменяваме допълнителни дейности на колегите и то без обществен дебат. Не може на всеки един пациент да вкарвам номера на касовия бон, за да взема разликата от 1.90 лв. Искаме не увеличаване, а намаляване на административните дейности, защото сега имаме отчитане към 15 вида институции.

Освен това настояваме и за други корекции. Сега всички хора с увреждания сега са освободени от потребителска такса и ние нямаме против това, защото са в неравностойно положение. Те обаче получават всяка година близо 200 лв. за санаториално лечение, отделно за винетка, асистент, ако имат право на чужда помощ, карта за транспорт и т.н. За всички тези функции държавата дава средства, но въпреки че този човек посещава лекар от 3 до 5 пъти годишно, от когото му зависи състоянието и живота, той не получава нищо. Това е двулично, оказва се, че държавата изпълнява социални дейности и политики за сметка на нашия труд и средства. И аз вместо да си купя салам за 8 лева, си купувам за 5. Ами не съм съгласен, който е освободил тези хора от такса, той трябва да поеме отговорността и да я покрие.


                                                                      Положението при децата е аналогично, 

защото те също са освободени от потребителска такса, а касата заплаща само капитация. И питам родителите – г-жо, вие какво очаквате да получите като услуга за 1.45 лв. на месец от лекар. Защото толкова получава той за детето ви. Вие може да се осигурявате и на 2000 лв., но социалният модел е такъв, че всяка малцинства група, която не работи, а само ражда има същите права като вас. В този случай вие заинтересована ли сте да си внасяте високата вноска. Тоест, вие работите от сутрин до вечер, другите пият, спят и всички са с еднакви права. Не съм съгласен, каква е мотивацията ви тогава да работите и да се осигурявате, след като сте лишени от права. Голям риск е някой да оценява живота и здравето на детето ви за 1.40 лв. Пациентът трябва да бъде ужасен от този факт. За един преглед на куче или коте даваш 20-30 лева, тук за 18 лева на година ползваш неограничено лекар, кой може да си помисли, че ще има качество. Хората са недоволни, ами и ние сме недоволни.


                                                                   Другият голям проблем е 24-часвото дежурство, 

защото то не работи. В момента ни дават по 11 стотинки на месец за него. Нали разбирате, че за 1.40 лв. на година няма как да стане. Затова сега колегите доплащат, за да намерят кой да поеме тази функция. Но това се случва в София, а в провинцията има места, където и да искат няма кого да намерят. През мандата на Петър Москов спешна помощ беше задължена да им помага в тези случаи, но сега пак има обструкции и откази за сключване на договори. Затова те трябва да са на работа 24 часа в денонощието, без право на почивка и отпуска, а това е невъзможно. По-добре парите за това 24-часово разположение да се пренасочат към спешната помощ и тя да се подсили, защото според сега действащите разпоредби ние трябва да осигурим достъп до лекар при неотложни случаи до 48 часа. Но няма кой да направи триажа – да каже кой пациент е спешен и кой не. Ние пък не можем да осигурим постоянен достъп и започват проблемите.


                                                                               Според нас, за да се решат проблемите,  

трябва да се поиска по-голям процент от БВП за здравеопазване, както и да се върнат в системата здравните вноски от 1.3 млрд. лв., които бяха взети през 2010 г. Тези пари трябва да ги иска всеки българин, с тях може да се платят и дълговете ни към чуждите каси, а не да се отказва медицинска помощ на български пациенти там. Сега има опасност и да се запорират сметките на касата заради тези дългове, предполагам, че това доведе до скандала.

Интервюто на д-р Миндов е публикувано в clinica bg.