Столична лекарска колегия на БЛС

НЗОК виси на задгранични клиники с 271 милиона лева

„Данните установиха, че общият размер на задълженията към края на януари 2018 година е 271 милиона лева. От тях просрочените задължения са 133 милиона”.


Това обяви пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. Съобщените от Начева днес данни на практика съответстват на числата, които бяха оповестени по-рано в петъкот пресцентъра на Фонда, както и от управителя му проф. Камен Плочев.По думите на Начева разминаването в „данни, обстоятелства и факти се дължи на системно нарушение на вътрешно-нормативни документи от поредица от оперативни ръководства”.

Поради тази причина е възложена корекция на оборотната ведомост, промяна на вътрешно-административните нормативни актове и документи до НЗОК до 15 март в съответствие със Закона за счетоводството. До 10 март управителят на НЗОК ще трябва да предложи погасителни схеми за разплащане със съответните държави в рамките на бюджета от 73 млн. лв. и разсрочване на останалите средства с прогноза за изплащане през 2019 година. Той ще трябва да докладва за вече сключените споразумения до 10 май.

Информацията е на Zdrave net.