Столична лекарска колегия на БЛС

Призив от СЛК към колегите по повод COVID-19

Уважаеми колеги,

По последни данни над 1 000 000 в света са заразени с вируса COVID-19. У нас засегнатите са над 22 000. Сред тях има и твърде много наши колеги. COVID-19 ни връхлетя и промени живота, както на нас, хората от системата на здравеопазване, така и на онези, извън нея. Не пожали нито медиците, нито пациентите и взе десетки жертви.

На този фон, на фона на навлизането в сезона на обостряне на вирусните и хронични инфекции, ние, уважаеми колеги, отново сме в първите редици. Сега всички погледи отново са вперени в нас, във възможностите ни, в компетентността ни. Хората очакват от нас да им дадем правилната формула за преодоляване на препятствието, да бъдем до тях и да им помагаме. Това става чрез капацитет, компетентност, професионализъм и опит с коронавируса, които донякъде  притежаваме.

В момента всяко наше действие и изказ се следят зорко, под лупата на пациентското доверие и безпокойство. Ето защо, колеги, е желателно всички ние да бъдем отговорни в препоръките си, да следваме утвърдените протоколи на поведение и да не спираме да апелираме и насочваме пациентите в лабиринта на COVID-19.  Нека помним, че във всички държави са единни в протоколите, които следват. Нека помним, че ние, българските лекари, сме онези, на които е нормално пациентите да вярват и следват при тази битка. Нека помним, че това зависи от всеки от нас, независимо дали е или не е част от официалните щабове за борба с коронавирус.

Ето защо, апелираме интересите, с неясен характер и мотив, да бъдат съхранени за собствена употреба, а не ежедневно прокламирани от ефира. Нека помогнем на обществото в България  да премине през това сериозно световно изпитание без да става пациент или още по-лошо – жертва на COVID-19. Нека не объркваме хората чрез самостоятелни изяви в медийното пространство, които не са базирани на реалните и доказани факти като становищата на СЗО, световните медицински практики и водещи университети в света, инвестирали много време, капацитет, интелектуален и финансов ресурс. Редно е да се позоваваме на опита на световно доказаните и работещи практики и специалисти. Нека сме отговорни и да направим това, в което сме най-добри – да помогнем!

Ето защо апелираме колегите, които застават и от медиите призовават хората да не спазват мерките и правилата, да преосмислят поведението си.

Колеги, в името на живота и здравето на хората, спрете да ги провокиратеда не спазват правилата, да им втълпявате, че е “Извращение е да карат децата да стоят с маски през цялото време в училище” или да съветвате “Родителите да не позволяват да бъркат в носовете на децата им, защото могат да станат страшни бели, а и вирусът, ако го има, не е в носа.”!

Ако ви послушат, ще е заради титлата доктор пред името. Ако ви послушат обаче може да има фатален изход! 

Нека помним,  че публичното оспорване на санитарните мерки и призоваване за неспазване предписанията на здравните власти представлява погазване на Кодекса за професионална етика на лекарите в България.

Управителен съвет на

Столична Лекарска Колегия на БЛС