Столична лекарска колегия на БЛС

Позиция на УС на СЛК на БЛС

ПОЗИЦИЯ НА СТОЛИЧНА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ

НИКОЙ НЕ ЧЕРПИ БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ, ДОКАТО СПАСЯВАТ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ

Столична колегия на БЛС е възмутена от арогантното изказване на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. В интервю за БНР, дадено на 14 юли, проф. Салчев коментира мнение на лекар и попита:  „Вие бихте ли се съгласили, от вашите пари да почерпим някоя болница с 1 млн. лева?“

Уважаеми проф. Салчев, ние, столичните лекарите искаме да Ви кажем, че не желаем да ни черпите, докато спасяваме животи. Вашето изказване звучи подигравателно, на фона на усилията, които всички ние полагаме вече година и половина. Подобно  поведение от управител на НЗОК и подхвърлянето на милиони за почерпка е не само унизително, но и неморално.

Опитите за административен тормоз от страна на Касата над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с Covid-19, тенденциозните и масови проверки, исканията за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини са неприемливи. Припомняме Ви, че Covid-19 е ново заболяване.  Абсурдно е да се прави детайлно прецизиране на алгоритми в клинични пътеки, когато медиците са лекували пациенти от заболяване, което до преди това не е съществувало и пред което, все още, след почти две години, има редица неизвестни по отношение на развитието на инфекцията и нейното лечение.

Нещо повече: с настъпването на епидемията, финансирането на лечебните заведения стана въпрос на оцеляване и те получаваха минимум 85% от бюджетите си, независимо от броя на лекуваните пациенти. Многократно бяхме уверявани, че финансирането на системата е гарантирано и можем да работим спокойно. А сега, Вие твърдите, че 11 229 200 лв са получени от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ без колегите там да са работили. Цинично е да заявявате, че колегите от най-голямата спешна болница у нас са стояли със скръстени ръце и са чакали подаяния, на фона на над 6000 хоспитализирани с Covid-19 пациенти, за които те са полагали грижи.

Вчерашното Ви поведение преля чашата на търпението ни и СЛК на БЛС настоява за Вашата оставка!

Управителен съвет на СЛК на БЛС                                                                                                                                                          15.07.2021г.