Столична лекарска колегия на БЛС

4 февруари 2022г.: Здравните теми от деня

BNR.bg: Столичнатахематология издаде стандарт за немедицинска и психологична грижа

Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания издаде стандарт за организацията и дейността на Звената за немедицинска и психологична грижа при работа с пациенти с рак на кръвта. Документът е разработен от Звеното за немедицинска и психологична грижа в лечебното заведение, което беше създадено преди близо три години. В него са описани основните протоколи в психоаналитичния лечебно-диагностичен процес.

BNR.bg: 4 февруари – Световен ден заборба с рака

4 февруари е Световен ден за борба с рака. Според Световната здравна организация (СЗО) ракът е основна причина за смъртността, която годишно причинява смъртта на милиони. СЗО отбелязва, че една трета от тях биха могли да бъдат предотвратени с по-добра превенция, ранна диагноза и лечение. Ракът на гърдата при жените и ракът на белите дробове при мъжете са най-разпространените видове рак. Световният ден за борба с рака се отбелязва от 2000 г.

Nauka.offnews.bg: Пациентис рак с помощта на генна терапия след 10 години нямат следи от болестта

През лятото на 2010 г. Бил Лудвиг и Дъг Олсън са болни от коварния рак на кръвта, наречен хронична лимфоцитна левкемия. И двамата са получили многобройни лечения и тъй като оставащите възможности вече са оскъдни, те доброволно стават първите участници в клинично изпитване на експериментална терапия, провеждана в Онкологичния център към Университета на Пенсилвания. Терапията изкоренява тяхната левкемия в краен стадий, а повече от десетилетие по-късно няма дори признаци на рак в организма им. Тази новина излиза със сензационни заглавия по целия свят, отваряйки нова ера на високо персонализираната медицина.