Столична лекарска колегия на БЛС

Председателят на УС на БЛС прогнозира фалит на общинските болници

Репортер: Седмици на преговори по Националния рамков договор. Докъде стигнаха тези преговори за 2018 г.?

Д-р Венцислав Грозев: Договорният процес стартира средата на миналата седмица в момента вървят преговори във връзка с Наредба №2.


Нищо до настоящия момент не е преговаряно, изобщо не е отваряна темата за цени и обеми. До този момент се говори само за текстовата част на бъдещия Национален рамков договор за 2018.

Репортер: Според Вас, бюджетът на Здравната каса за следващата година ще стигне ли за всичко?

Д-р Венцислав Грозев: Средствата, които са отделени, ако те се запазват и не се отива, както досега, в прехвърляне от параграф в параграф, предимно да се захранва само един отсег безпрекословно и безапелационно – лекарствата, парите за извънболничната помощ са в малко по-малък размер от това, ние бяхме предложили и няма да бъдат достатъчни, за да се постигне оптималният вариант на това, което предложихме за повишаване, включая и качеството на медицинската услуга в системата на извънболнична помощ. В болничната помощ, 150 млн. Ако отидат във варианта на диференцираност на повишаване и само на цени на клинични пътеки, ще бъде евентуално глътка въздух. Но в никакъв случай, и при тези средства, 11 години непипани в болничната помощ, като цени и като ръст на цени за клинични пътеки, макар и малко, ще има известна удовлетвореност. Но ако се отиде на вариант да се увеличават обеми без да се пипат по този начин цени, най-вероятно няма да постигнем споразумение за бъдещия рамков договор .В продължение на две години и половина вече стои проблемът с т. нар. Надлимитна дейност. Е ли тя ще бъде платена или не ?Защото тя формира и дефицита в лечебните заведения за болнична помощ.

Репортер: Колко общо за последните две – три години се натрупа неразплатена?

Д-р Венцислав Грозев: За 17-а година са 49 млн. И за периода на рамковия договор във връзка с … на Касата в 16-а година са 52 – са на около 101 – 2 млн.

Репортер: Д-р Грозев, обаче последните данни от Националната агенция по приходите бяха, че има и надсъбрани здравни вноски.

Д-р Венцислав Грозев: Точно така.

Репортер: Говорите ли на тези преговори тези пари за какво ще се разпределят?

Д-р Венцислав Грозев: Националната агенция по приходите, чест им прави, събраха за 2017 г .сума, равна на 119 млн. .Тези 119 млн. Бяха предоставени на Националната здравноосигурителна каса. Информацията, която ние имаме във връзка със зададения от нас въпрос: къде са разпределени тези средства – отговорът е: 6 млн. В лекарства и 113 млн. В болнична помощ – което при формирането на плащания от април до ноември 17-а година формираните дефицити в плащанията спрямо болнична помощ са отишли за плащане на лекарства и ние приключихме годината с около 135 млн. В ноември месец, което бяха остатък до достигането на сумата на 1,676 млрд. За болнична помощ. И в следващия момент със 113 млн.. Предоставени на болничната помощ, те не достигат да компенсират ситуацията с незаплащането на т. нар. Надлимитна дейност.

Надлимитната дейност отново отиде и формира плащания към лекарства, а не за дейността, която е отчетена и извършена от моите колеги в системата на болнична помощ.

Репортер: А лекарствата за миналата година, изцяло ли се разплати Касата?

Д-р Венцислав Грозев: Разплатени са изцяло, дефицитът е минимален.

Репортер: Тази година влязоха новите молекули, за които имаше протести и толкова различни и противоречиви мнения. Мораториумът падна.

Д-р Венцислав Грозев: Точно така, да.

Репортер: А какво ще се случи, според Вас, с тези нови молекули, за които, според например Българския фармацевтичен съюз, ще са необходими още 70 млн.?

Д-р Венцислав Грозев: Колегите от Българския фармацевтичен съюз най-вероятно са много близко до истината. Поне 70 – 80 млн. Ще отидат, ако там няма реално финансиране във връзка с осигуряването на тези нови молекули. Най-вероятно отново ще отидем в същата ситуация на поведение – с дейност да се плащат лекарства. Стига толкова! Това го заявяваме още отсега. Това, което Българският лекарски съюз винаги е искал – невъзможност за прехвърляне на средства от параграф в параграф с цел едни да страдат, а други да им бъде плащано безпрекословно.

Репортер: И междувременно, на този фон, Д-р Грозев, според Вас, и през тази година ще има ли пациенти, които да кажат, че има липсващи лекарства?

Д-р Венцислав Грозев: Силно се надявам, че няма да има пациенти, които да бъдат ощетени в духа на липсващи лекарства в аптечната мрежа.

Репортер: Но се надяват, е не сте сигурен.

Д-р Венцислав Грозев: Надявам се, разбира се.

Репортер: Общинските болници обявиха, че излизат на протест в понеделник, 15 януари, по разбираеми причини – недостиг на средства.

Д-р Венцислав Грозев: Колегите са абсолютно в правото си на тези протестни действия, защото общинското здравеопазване е един от секторите на болничното здравеопазване, което е най-много ощетено. Там крахът ще бъде неминуем, ако не се вземат адекватни мерки.

Репортер: Очаквате ли да има фалит на общински здравни заведения?

Д-р Венцислав Грозев: Да, определено. Ако не се вземат исканията и становищата, които общинските болници след заседания на техния Управителен съвет, разбира се, на една част от тях, защото те не са всички в това сдружение, не се вземат под внимание, крах на общинските болници неминуемо ще настъпи .Над 90 %при сегашната ситуация, от 1 януари повишаване на минималната работна заплата на 510 лв. ,в което няма нищо лошо, и това нещо в момента действа в духа на тяхната декапитализация по простата причина, че Фонд „Работна заплата” при тези условия на тях ще им отиде в размера на около м ж90 и 93,% което значи, че дружествата, общински болници така наречени, ще бъдат декапитализирани, което значи, че те ще фалират. Всички са изложени на огромен риск в това отношение.

Репортер: Трябва ли да има промяна?

Д-р Венцислав Грозев: Български лекарски съюз подкрепя тези им искания за една целева субсидия от около 30 млн. .и за изплащане на надлимитната дейност и обръщане внимание в духа и тенденцията за повишаване на цени на клинични пътеки, а не обем. Български лекарски съюз 2в продължение на около три години не надхвърля особено обемите, с други думи броя на приеми в болници. Единственият начин да получат и общинските болница 2и всички останали лечебни заведения за болнична помощ глътка въздух е да се отиде на варианта на цени, както и на цени в извънболничната помощ.

Репортер: Глътка въздух там ще има ли през тази година?

Д-р Венцислав Грозев: При общопрактикуващи лекари, да, ще бъдат по-добре, докато в специализираната извънболнична помощ, с 10 млн., ще бъдат крайно недостатъчни, макар че ще можем евентуално там, при съгласие, разбира се, и от контрагентната страна, да повишим малко цените. Но в никакъв случай няма да можем да отидем на варианта за изнасяне на дейности от болничната в извънболничната помощ . Това на практика е невъзможно. Няма достатъчен мотив, който да обезпечи тази дейност.

Репортер: Ще има ли подписан рамков договор?

Д-р Венцислав Грозев: По силата на закон, преговорите трябва да приключат около 20 февруари, а по закон за здравното осигуряване ние трябва да вземем решение на свой събор за подписване или неподписване на рамков договор до 25 февруари и на 28, както е по закона за здравното осигуряван, е ние трябва да подпишем или не подпишем такъв.

Интервюто на д-р Грозев излъчено по БНР.