Столична лекарска колегия на БЛС

Отчитането на касовите бележки на пенсионерите остава

Новото изискване, свързано с отчитането на прегледите на пенсионерите чрез номерата от касови бележки от страна на личните лекари, няма да бъде премахнато.


Това стана ясно от изказване на заместник-здравния министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Припомняме, става въпрос за заложената разпоредба в Закона за здравното осигуряване, която касае начина на заплащане на таксата за посещение при лекар от пенсионери. Таксата за тези лица е в размер на 2,90 лв, като 1,90 лв. се покрива от държавния бюджет, а остатъкът е за сметка на пациента. Срещу новото изискване се обявиха представители на цялото съсловие, а от Българския лекарския съюз поискаха отлагане на разпоредбата с три месеца. 

Начева поясни, че на общопрактикуващите лекари ще бъдат изпратени указания във връзка с новите правила за отчитане. „Категорично, след като това е разпоредба на закона, ние считаме, че тя трябва да се изпълнява, там не може да има отлагателен период, защото не е от компетенциите на Надзорния съвет да променя срокове, които са определени със закон“, коментира тя.

Начева беше категорична, че работата на личните лекари няма да бъде затруднена. „Провели сме среща с фирмите, които предоставят софтуер на общопрактикуващите лекари, обсъдили сме варианти с тях и те ще получат необходимите инструкции“, разясни тя. Начева беше категорична, че новата разпоредба няма да забави прегледите на пациентите.  

На следващото заседание на Надзорния съвет управителят на НЗОК проф. Камен Плочев ще трябва да представи отчет за изпълнението на бюджета за 2017 г. Въз основа на него ще се вземе решение по отношение на бюджетите на болниците до влизането в сила на новия рамков договор, стана още ясно от думите й. 

Информацията е публикувана в Zdrave net.