Столична лекарска колегия на БЛС

Министър Ананиев недоволен от областните болници, ще ги преструктурира

Направен е пълен анализ на финансовото състояние на областните болници, съобщи министърът на здравеопазването по време на среща с директорите на всички областни лечебни заведения.


Кирил Ананиев посочи, че държавните болници нямат общи правила за финансовата си дейност и това е една от причините за недоброто състояние на някои от тях. По думите му работи се по изготвянето на правила в тази посока, които трябва да бъдат финализирани в началото на следващия месец. „Проверките, извършени от МЗ до този момент, показват, че не навсякъде управлението на лечебните заведения се извършва по най-добрия начин, контролът на места е занижен, не се поддържа добре и сградният фонд. Към септември месец около 200 млн. лв. са общите задължения на държавните областни болници, просрочените са близо 57 млн. лв., като проблемът се задълбочава“, обобщи здравният министър.

„Министерството има конкретен план за действие спрямо всяка една болница, като в него са отчетени здравните потребности на населението в региона, наличните отделения, апаратура, администрация, сключени договори за доставка на лекарства, консумативи и др. Фокусирани сме върху подобряване качеството на лечебния процес, а не към съхраняването на отделни структури“, обясни Кирил Ананиев.

Информацията е публикувана в електронните агенции и здравни портали.