Столична лекарска колегия на БЛС

Държавата отказа 100-те милиона на общинските болници, подчерта д-р Венцислав Грозев

Водещ: Общинските болници казаха, че не стигат 100 млн. Даде им държавата около 28 млн.


Но пак казаха, че не са доволни, тези пари не били за запълване на дупката.

д-р Венцислав Грозев: Значи общинските болници не поискаха тези 28 млн., които медиите излъчиха чрез прессъобщението на МЗ вчера. Даже с идеята да не би да прекъснат протеста и би трябвало да прекъснат едва ли не се вмени една такава ситуация.

Водещ: Онези 100 млн…

д-р Венцислав Грозев: Тези 100 млн. това са задължения на болниците, които са трупани в продължение на 10-12 години, някои даже и повече. Едно, което е. И тези 28 млн. всяка година държавата ги отпуска. Това са за дейностите предимно в спешност, отдалечените райони, нарушена инфраструктура и т.н., и т.н. Общинските болници искаха една субсидия по силата на Лисабонския договор, която има презумпцията да, как да кажа, да осъществи такава помощ към отдалечени региони, труднодостъпни региони, райони с тежко социално положение и т.н., и т.н. Държавата тук каза своето становище и мнение, че няма да осигури такава помощ. Другата форма, която…

Водещ: И всичко това е за сметка на пациента, нали така?

д-р Венцислав Грозев: Ами всичко това дефакто рефлектира върху пациента. Това е точно така. Но, как да ви кажа, и с другата форма, която формира тези задължения на болницата, е т.нар. надлимитна дейност, която втора, трета година вече дефакто календарна, но втора по НРД не се изплаща от НЗОК. И сумата за това, която не е изплатена за тези два НРД, имам предвид от средата на 2015 до настоящия момент е около 102-103 млн. На общинските болници това като цялото задължение, което те имат, се явява някъде около 20-25% от техните задължения. Фактически дотатори на системата на здравеопазване и на общинско, и на областно, и на университетско ниво, изобщо но болнично здравеопазване. И не само на болнично здравеопазване. Не по-различна е ситуацията в извънболничната помощ, защото и там нещата при ДКЦ-тата не изглеждат толкова добре. Дотатори на тази система се явяват работещите в системата на здравеопазването. Това е истината.

Със съкращения интервю на д-р Грозев, председател на УС на БЛС пред Нова ТВ.