Столична лекарска колегия на БЛС

Какво предлага БЛС за потребителската такса

Всеки пациент, получил медицинска помощ от лекар в извънболничната помощ, да заплаща пълния размер на потребителската такса, а след това при нужда да иска пълното или частичното й възстановяване от службите на Министерството на труда и социалната политика.


Това предлагат от Българския лекарски съюз в писмо до министъра на здравеопазването и до управителя на НЗОК. За целта е необходимо министърът на здравеопазването да поеме законодателна инициатива.

Лекарят е лекар, той няма социални функции. След като държавата е решила, че трябва да освободи от потребителска такса някои категории, трябва да си поеме задълженията, а не да товари пенсионера, общопрактикуващия лекар или специалиста от извънболничната помощ.  Това мнение изрази пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев по повод казуса с отчитането на прегледите на пенсионерите с касови бележки. Припомняме, в писмо до  здравния министър и управителя на НЗОК от съсловната организация предложиха пациентите да заплащат пълния размер на таксата за преглед, а след това да търсят компенсация по линия на социалното министерство. От там поискаха и отлагане на новите правила за отчитане.

Д-р Грозев подчерта, че с предложението за заплащане на пълната такса не се цели конфронтация с пациентите, както и че БЛС не е против контрола.  „Ние не казваме пенсионерите трябва да заплащат. Ние казваме, че това трябва да бъде заплатено на лекаря“, заяви той.