Столична лекарска колегия на БЛС

Има опасност НРД 2018 да не се подпише, ако не се повишат цените на клиничните пътеки

Пълен размер на потребителската такса от всеки прегледан пациент. Това продиктувано от въведена законодателно регистрация на касовите бележки от преглед на пенсионери.


Ние предлагаме да се плати пълна такса, а с касовия бон пациентът да  отиде в социалната служба да го осребрят. Така пациентът сам ще упражнява контрол. С това пояснение започна интервюто д-р Стоян Борисов в ефира на телевизия ЕВРОПА.

Институциите да решат как да го направят, за да улеснят процедурата.Изпратили сме нашето предложение. От 3-4 месеца джипитата не са получили сумите над 1 лв. за прегледите на пенсионерите.Първото писмо, че не сме съгласни с тази поправка е от ноември 2017. Това ще утежни личните лекари, нямаме указание как да се отчита тази дейност, преди дни излезе ИНФОРМАЦИЯ без номер, без дата, без указание от кога се отчита касовият бон по нов начин. Решението е: Ние искахме да се отложи промяната от 1 април, когато ще се подпише НРД.

Водят се преговори, по НРД доста закъснели, между БЛС, НЗОК, имахме среща с проф. Плочев и министър Ананиев. Предлагаме да се повишат цените на клиничните пътеки и потребителската такса. Те от години не са променяни. Не на всички клинични пътеки, а на тези, които се работят в общинските и областните болници.

Най-тежко е положението на общинските болници в малките градове. Те трупат дългове, а ако кредиторите си поискат дълга, те ще фалират.

Смятах, че 28 млн. при протестите  са допълнително, оказа се, че те се отпускат всяка година и не са допълнителни средства. В някои случаи може определени общински болници да фалират, други да се преобразуват. Колегите не са съгласни, ние смятаме да се работи много внимателно по този въпрос, особено в  отдалечените райони, където живеят възрастни хора, те нямат възможност да отидат в далечна болница.

Дали до 1 април ще бъде подписан НРД?

Това е решение на събора на БЛС в края на февруари. Не се ли повишат цените на пътеките, колегита на събора, няма да ни разрешат да го подпишем.

Д-р СТОЯН БОРИСОВ, ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА БЛС  В ЕФИРА НА ТВ ЕВРОПА, СЪБОТА, 27 ЯНУАРИ 2018 Г.