Столична лекарска колегия на БЛС

Потребителската такса да се върже с минималната работна заплата

За да нямаме банкрутирали общопрактикуващи лекари, както капят болници в България, трябва да се вземат мерки.


Това заяви пред btv д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, който коментира актуалните в последните дни въпроси, свързани с потребителската такса, заплащана от пациентите.

Д-р Брънзалов припомни, че преди години тя е била един процент от минималната работна заплата, след което е взето политическо решение нейният размер да бъде фиксиран. „След което минималната работна заплата нарасна два пъти и затова може би често се появява тази сума от 5,10 лв., колкото е в момента минималната работна заплата“, обясни той, като подчерта, че точна сума за размера на потребителската такса от страна на ръководството на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари не е посочвана.

Д-р Брънзалов беше категоричен, че таксата трябва да се обвърже по някакъв начин с МРЗ, но поясни, че за момента не е решено категорично точно колко трябва да е тя. „Ние сме за разговори, защото проблемите са много, напрежението в съсловието расте“, коментира той. Д-р Брънзалов  изтъкна, че трябва да стане ясно, че ОПЛ не желаят да вземат от всеки пациент потребителската такса, която е „замръзнала“ от 6-7 години, но допълни, че от сдружението настояват за разговори по тази тема.

Изказването на д-р Брънзалов е цитирано от Zdrave bg.