Столична лекарска колегия на БЛС

Според Жени Начева: Потребителската такса била минимален дял в постъпленията на общопрактикуващите лекари,

„Решението за това каква да бъде потребителската такса е определено в Закона за здравното осигуряване и то е законодателно решение“.


Това коментира пред bTV и цитирана от Zdrave net зам.-здравният министър и председател на надзора на касата Жени Начева във връзка с исканията на общопрактикуващите лекари таксата отново да бъде „вързана“ за минималната работна заплата.

„Бих казала, че по-скоро трябва да насочим усилията си към разумни преговори за това каква основна дейност предоставят общопрактикуващите лекари на населението и на хората, които са записани при тях“, допълни Начева. Тя отбеляза още, че потребителската такса е съвсем минимален дял в общата структура на постъпленията на общопрактикуващите лекари и заяви: „Така че предлагам на всички общопрактикуващи лекари да се насочим към разумни и конструктивни преговори в подготовката на Рамковия договор“.

„Това, което мога да кажа е, че в Закона за бюджета на касата са предвидени спрямо настоящата година за общопрактикуващи лекари 14 млн. повече средства, 7 от които вече са разчетени, други 7 за сметка на резерва на касата, както е записано в закона. Ние в момента водим преговори с тях в хода на подготовката на Рамковия договор за 2018 г. Нашата идея е да бъдат разпределени основно за профилактични дейности, диспансерно наблюдение на хората и насочени към детското здравеопазване“, коментира още председателката на Надзорния съвет на НЗОК.

Жени Начева коментира и проблемите около състоянието на общинските болници, като заяви: „Самият факт, че има лечебни заведения, които работят без просрочени задължения при равни други условия показва, че основен фактор за това е недоброто финансово управление на територията на лечебните заведения“.

По отношение на това какво прави ведомството за справяне с нередностите в болниците, Начева каза: „Нашата работа е насочена именно в две посоки – идентифициране на проблемите до момента чрез проверки. Компетентните органи ще се произнесат. Това са обществени поръчки, които са провеждани, договори, които е сключвало лечебното заведение с други лечебни заведения“. Тя уточни, че на базата на проверките МЗ формулира общи правила за финансово управление на болниците. „Направили сме план за разсрочване на просрочията. Договорили сме с кредиторите погасителни планове на натрупаните просрочени задължения с цел недопускане на нови такива. Това е нещото, което можем да направим в момента“, допълни зам.-министърът.

Тя коментира накратко и темата с лекарствата, като заяви, че усилията на екипа на МЗ са насочени не към ограничаване достъпа на хората до лекарства, а към оптимизиране разходите на институциите, които са отговорни за разходване на лекарства.

Според Начева, бюджетът за здраве, определен за тази година, ще стигне. „Ние не планираме недостиг, тъй като само тази година има над 430 млн. ръст спрямо предходната година по бюджета на касата“, каза тя и допълни, че при едно ефективно използване на средствата и засилване на контролните мерки не би трябвало.