Столична лекарска колегия на БЛС

Нов здравен модел да заработи след година

Нов модел на здравеопазване да заработи от 2019 г., обеща здравният министър Кирил Ананиев.


Той участва в разискване в Народното събрание за лошото състояние и проблемите с финансирането на общинските болници, инициирано от опозицията. До няколко месеца моделът трябва да е изготвен и да се обсъди с всички заинтересовани страни, включително съсловните организации. Това ще промени начините на регистрация, функциониране, управление и финансиране на медицинската помощ, обясни Ананиев.

Съществуващият в момента модел от 1999 г. е изчерпан, категоричен е министърът. “Когато съм готов и го обсъдим, ще изготвим съответните законодателни промени, за да започнем да работим по новия механизъм още в началото на 2019 г.”, обърна се той към депутатите. Ако не ни стигне времето, ще направим всичко възможно да го въведем от 1 април 2019 г. заедно с новия рамков договор , каза той.

Идеята за нов финансов модел в здравеопазването беше представена още през август от бившия министър проф. Николай Петров при обявяването на приоритетите в здравеопазването в програмата на кабинета. Изказването на Ананиев в пленарната зала вчера получи подкрепата на опозицията. “От нашата парламентарна група ще получите помощ и съдействие по обсъждането и въвеждането на този нов модел у нас”, увери проф. Георги Михайлов от БСП.

До месец министър Ананиев трябва да представи пред здравната комисия методика за финансиране на общинските болници, които са натрупали близо 100 млн. лв. дълг, а до 3 – и концепция за стабилизирането им, решиха още депутатите. Те обаче не приеха искането на БСП да се изплати надлимитната дейност на болниците за 2016 г., каквото решение надзорът на здравната каса първо взе, а после сам отмени. Не бе прието и предложението на ДПС Ананиев да разработи модел за специализация и продължаващо обучение на кадрите.