Столична лекарска колегия на БЛС

15 млн. лв. касата да се премести в Центъра по хигиена

Въпросът с преместването на НЗОК в сградата на Центъра по хигиена, който се обсъжда от месеци почти на всяко заседание на Надзорния съвет, и този път не е подминат.


На заседанието на надзора от 26-ти въпросът е повдигнат от представителя на финансовото министерство Росица Велкова, която отбелязва, че за преместването на касата през второто полугодие на тази година не са предвидени средства. На свой ред зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков пита защо изобщо НЗОК трябва да бъде преместена.

В отговор проф. Плочев обяснява: „Аз го поисках това предложение, защото ми е трудно да управлявам тази структура в три блока, на три улици с хора, които живеят там и не знам кой е служител, кой е живущ. Никакъв контрол. Нито възможност да упражня реално това, което се изисква от мен по отношение на трудовата дисциплина. Това е причината. Това беше мое настояване и продължавам да настоявам“, казва той.

Във връзка със средствата за преместването обаче д-р Пенков заявява: „Да дадем 10 – 15 млн. лв. за преместване на касата в момента, в който не можем да дадем 10 – 12 млн. лв. за болнична помощ, ще ни отрежат главите и то с основание“.

Информацията е на Zdrave net.