Столична лекарска колегия на БЛС

Остра реакция на БЛС за новото отчитане на касовите бонове

Новият механизъм за отчитане на касовите бонове е незаконосъобразен и недопустим.


Това се посочва в становище на Българския лекарски съюз, изпратено до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и директора на НЗОК проф. Камен Плочев.

Припомняме, става въпрос за заложената разпоредба в Закона за здравното осигуряване, която касае начина на заплащане на таксата за посещение при лекар от пенсионери. Таксата за тези лица е в размер на 2,90 лв, като 1,90 лв. се покрива от държавния бюджет, а остатъкът е за сметка на пациента. Според новото изискване личните лекари ще трябва да отчитат номерата от касовите бележки, за да получат разликата.

В становището на БЛС се отбелязва, че в съсловната организация е получена „тревожна информация  за недоволство и предстоящо организиране на протестни действия от ОПЛ“.

Като аргумент от БЛС посочват, че файловете с отчетите съдържат лични данни. Изискването за предоставяне на информация, съдържаща лични данни, без изричното съгласие на пациентите, е недопустимо. На второ място, изтъкват от съсловната организация, фактическото носене на новите отчети и предоставянето им в РЗОК на дискети, флаш-памети или дискове е неприемливо и несъстоятелно изискване, доколкото един от приоритетите на държавната политика е създаване на електронно правителство.

От там посочват още, че изискването противоречи на НРД за 2017 година, действащ до 1-ви април тази година.