Столична лекарска колегия на БЛС

БЛС договори с работни групи на МЗ и НЗОК цени и обеми на медицинската дейност

„Постигнахме споразумение на ниво работни групи и представители на МЗ и НЗОК за цените и обемите на медицинската дейност както в извънболнична, така и в болнична помощ, и то такива, каквито бяха в предложенията на БЛС.“


Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев във връзка с преговорите между съсловната организация и касата за рамков договор, цитиран от Zdrave net.

„Настъпиха промени в цените на три или четири клинични пътеки, които на практика са козметични. Всички 113 клинични пътеки, които лекарският съюз предлага за увеличение, са със завишени цени в рамките на около 150 млн. лв. за периода април-ноември 2018 г.“, каза още той.

Д-р Грозев поясни, че 17-те клинични пътеки, за които настояват от Сдружението на общинските болници, са със завишени цени и обеми. Те са основно в специалностите пулмология, акушерство и гинекология, педиатрия, неврология. Той допълни още, че са договорени и повече средства за профилактика, диспансеризация, медико-диагностични дейности, както и за заплащане по капитация на общопрактикуващите лекари.