Столична лекарска колегия на БЛС

Касата ще покрива разходите на джипитата за тестване на пациентите с риск от диабет и сърдечносъдови заболявания

Здравната каса вече ще покрива напълно работата на джипитата за тестването на техните пациенти дали са заплашени от диабет и сърдечносъдови заболявания.


Рискът се определя с въпросници и медицински тестове.

Досега личните лекари вземаха пари само да направят анкета с пациентите си. Промени в наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията предвиждат вече да им се заплаща и втори преглед на пациента, на който да се обсъждат резултатите. Хората, при които има висок риск да развият диабет, сърдечно – съдово заболяване или рак на маточната шийка задължително ще се насочват от джипито за преглед при специалист.

Целта на промените, предложени от здравното министерство, е социално значимите заболявания да се откриват рано и да се лекуват навреме. Всеки пациент има право да поиска джипито да му направи анкета за риска от тези заболявания.

Завишава се и профилактиката за рак на маточната шийка. Всички жени между 30 и 40 години вече ще минават задължителен преглед при АГ специалист и цитонамазка. Досега това важеше само за тези на 30 г. При два поредни отрицателни резултата от цитонамазката, жените минават същото изследване след 3 години. Не само децата, но и възрастните със синдром на Търнър да подлежат на диспансерно наблюдение, предвиждат още промените. Сега то се прекратява с навършване на пълнолетие.

Материалът е публикуван във в. 24 часа.