Столична лекарска колегия на БЛС

Проф. Камен Плочев и Славчо Велков в ефира на БиТиВи

Ексклузивно участие от страна на проф. Плочев в ефира на БиТиВи след поисканата му в петък оставка от страна на здравния министър. В студиото е и Славчо Велков, депутат от БСП и дългогодишен приятел на проф. Плочев.


Водещ: Защо ви поискаха оставката?

Проф. Камен Плочев: Оставката ми бе поискана по едно обвинение, което аз даже отначало не успях да схвана добре за какво става дума. Касае се за едно писмо, което аз написах по решение на дирекционния съвет на НЗОК, за възможността до края на годината ние да не можем да разплатим необходимите средства с европейските държави, което може да доведе до връщане на български граждани, вече имаме такива сигнали, и да ни постави в изключително неприятна и конфузна ситуация с нашите партньори от Западна Европа.

Водещ: Става въпрос за над 270 милиона, които трябва да бъдат допълнително дадени на касата, така ли?

Проф. Камен Плочев: За тази година парите, които в момента, на тази дата, дължим, са 134-135 млн., а до края на годината, с допълнителните лихви, ще бъдат 200 млн.

Водещ: Вие възнамерявате ли да подадете оставка?

Проф. Камен Плочев: Не. Защо да подавам оставка? Аз нищо незаконно не съм направил.

Водещ: Подали сте този документ към Народното събрание, а не към здравния министър.

Проф. Камен Плочев: Ама моля ви се, ето го писмото, на дават 2 февруари аз пиша писмо и го уведомявам, като описвам още 24 писма, които съм му пратил преди това. и го уведомявам за този проблем. А писмото в Народното събрание се получава на 13-ти. Тоест десет дена той би трябвало да има време да се запознае с това писмо.

Водещ: Славчо Велков е при нас. Да кажем първо защо сте двамата, има ли политическа връзка с това да застанете заедно с проф. Плочев днес.

Славчо Велков: Не, определено казвам. Добро утро на всички. Аз съм тук не в качеството си на народен представител, а в качеството си на човек, който се познава от 45 години с проф. Плочев. Ние сме близки приятели, наричаме се братя, ако щете, работили сме заедно във ВМА и сме работили научни трудове заедно.

Водещ: Тоест вие сте приятели не заради връзката, не заради БСП и за това, че в момента сте депутат.

Славчо Велков: Нищо общо няма това.

Водещ: Да изчистим този въпрос.

Славчо Велков: Да, да го изчистим. Да ви кажа, аз тук ще говоря в лично качество, тъй като това, което ще кажа, то не е разглеждано на заседание на парламентарната група на БСП. Утре имаме такова заседание, аз ще предложа моята визия и моите препоръки, ако бъдат приети. Искам да кажа първо следното, че аз съм този, който посъветва проф. Плочев, не в петък, както казвате, а още в сряда, когато беше извикан, да не си подава оставката, по няколко причини. Първо, министърът не е негов принципал, той е избран с 205 гласа от Народното събрание. И второ, няма за какво, тъй като той нееднократно, откакто е управител на касата, е предупреждавал не само министъра, а включително и неговия заместник, г-жа Начева, която е и председател на надзорния съвет на касата. Ето го това писмо, може да го видите. То е почти идентично с онова уж тайно писмо. И бързам да разсея веднага…

Водещ: Писмото, в което става въпрос за тези 270 млн. за лечението на българи в чужбина.

Славчо Велков: Да, да, да. Ето, ще го видите и в другото писмо от 2 февруари.

Водещ: То изпратено ли е и до зам.-министър Начева?

Славчо Велков: Ето, вижте до кого е. Нали за това ви го давам. Вижте адресата горе вдясно.

Водещ: До Кирил Ананиев, до г-жа Жени Начева

Славчо Велков: Така. И не е само това, вътре се цитират поне 20 писма, които са изпратени преди това.

Водещ: Добре, нещо друго обаче, което е скандално, което чухме в петък от вас, че проф. Плочев е бил заплашван. Професоре, кой ви е заплашвал, кой ви е предупреждавал, преди да ви бъде поискана официално оставката от здравния министър?

Проф. Камен Плочев: Директно мен никой не ме е заплашил. Мой приятел обаче ми се обади и ми каза, че с него е проведен разговор да ми предаде да си подам оставката, да се разделим с добро, защото иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и аз работа в държавна болница като професор никога няма да си намеря.

Водещ: Това идва като предупреждение от ваш близък, познат, приятел.

Проф. Камен Плочев: На мой близък се обаждат и го използват като посредник.

Водещ: Кой му се обажда и откъде точно?

Проф. Камен Плочев: Това не мога да кажа.

Водещ: Все пак това послание е трябвало да стигне до вас.

Проф. Камен Плочев: То е пристигнало чрез човека.

Водещ: Този ваш приятел по-скоро от приятелския ви кръг или от професионалните среди?

Проф. Камен Плочев: Най-близкият ми приятел. Почти толкова, колкото Славчо Велков.

Водещ: Лекар ли е?

Проф. Камен Плочев: И това няма да коментирам

Водещ: По какъв начин е свързан той с хората, които са му се обадили?

Проф. Камен Плочев: Познават се.

Водещ: Това е някаква топла връзка, те са решили по този начин да ви предупредят.

Проф. Камен Плочев: Да, по този начин, не директно. Директно никой не ми е казал нищо.

Водещ: То директно няма как и да ви кажат, предполагам.

Проф. Камен Плочев: Би трябвало и директно да ми го кажат, като толкова искат да се махна.

Водещ: От страна на финансовото, от страна на здравното министерство ли е човекът, който се е обадил на вашия познат?

Проф. Камен Плочев: Позволете ми да се въздържа от отговор на този въпрос.

Славчо Велков: Аз ще ви дам по-точен отговор.

Проф. Камен Плочев: Той ще ви даде отговор.

Славчо Велков: Първо, на проф. Плочев от няколко високи места му беше оказван натиск. Второ, човекът, за който той ви говори, два път го предупреждава.

Водещ: (…) този човек сега?

Славчо Велков: Аз ви казах онзи ден пред медиите, високопоставен политик. Ще видим как ще се развие казуса проф. Плочев и НЗОК, защото аз намирам, че той няма как да бъде освободен от поста, при положение, че този въпрос се решава в Народното събрание…

Водещ: Добре, на висок пост откъде? В управлението ли е…

Славчо Велков: В управлението на държавата.

Водещ: В този момент е в управлението на държавата.

Славчо Велков: В този момент е в управлението на държавата.

Водещ: В Народно събрание, в Министерски съвет…

Славчо Велков: Г-н Хекимян, има следи, ако трябва ще ви ги покажа, имаме му и телефона дори. Така че не се притеснявайте. Аз лично смятам, ако се стигне до дебати в залата за оставка на проф. Плочев – не смятам обаче, че ще се стигне дотам – ако се стигне, аз ще го изнеса това в зала.

Водещ: За човека, който се обаждал.

Славчо Велков: Разбира се.

Водещ: Може ли да бъде доказано какво точно е казал?

Славчо Велков: Може.

Водещ: Защото може пък другият да излезе, че не е разбрал точно какво са му казали.

Славчо Велков: Има следа. Не се притеснявайте, аз не си оставам коня никога в реката. Аз помагам в случая на Камен Плочев и съм съпричастен. Искам да ви кажа, че тука намерихме протоколи от срещи, септември, октомври месец, с немско посолство, където хората говорят за криза по този начин.

Водещ: Добре, става въпрос за министър, за депутат, за какъв човек става въпрос, на когото му се позволява да вдигне телефона, да се обажда и да изпраща заплахи?

Славчо Велков: Всеки може да вдигне телефона и да се обади. Същият този човек преди това е звънял на проф. Плочев, без да се познават лично.

Водещ: Вие сте се обаждали?

Славчо Велков: Не се е обаждал.

Проф. Камен Плочев: Аз не вдигнах телефона.

Водещ: Министър ли е човекът, който се е обаждал?

Славчо Велков: Мисля, че даже може да се каже, че по-високо от министър, с претенции да управлява държавата. Не е премиерът, разбира се.

Водещ: То остава едно междинно ниво между министрите и премиера…

Славчо Велков: Абе, няма значение, това не е важно, това не е същността на въпроса. Същността на въпроса е, че ние имаме тези задължения… А между другото, искам да ви кажа и нещо друго, защото ме питате и за това. Аз в петък по негова молба се срещнах с министър Ананиев в Народното събрание, разговаряхме почти 40 минути точно по този въпрос. Нищо лошо не искам да кажа за министър Ананиев, ценя го като специалист, в случая той беше дошъл със същата молба, да ме убеждава да повлияя на Плочев да си подаде оставката.

Водещ: Това означава, че някой е подвел министър Ананиев, или че министър Ананиев си има някакво собствено мнение…

Славчо Велков: Това означава, че някой го праща. Той не може да вземе такова решение, да дойде при депутат от левицата да говори. И в тази връзка ще кажа, че проф. Плочев не е ходил на среща с разни парламентарни сили, той сподели с мен. Ако е ходил в парламента при някой друг, това е друг въпрос. Министър Ананиев ми каза следното: Нека не стигаме до комисията в сряда, защото ще стане цирк, защото аз трябва да кажа там, че проф. Плочев ми е обещал първо да я подаде, след това не я е подал. А истината е друга, г-н Хекимян. Сега ще ви кажа.

Водещ: Той това с обещанието го каза още в петък. Че е обещал на него да му съобщи за тези пари, а пък…

Славчо Велков: Истината е, че там се бърза, докато се върне премиерът тази оставка да бъде оформена. И като дойде, да кажат – ето, той сам си подаде оставката, той е виновен. И вече да почне разместването там. Фигурата, която движи всичките тези неща, това е зам.-министърката и шеф на надзора. Това е г-жа Жени Начева.

Водещ: Жени Начева казвате, че е.

Славчо Велков: Не само казвам. Тази сутрин видях, че анонсирате един материал за нея. Аз считам, че има достатъчно доказателства за това, че тя грубо се намесва в оперативното ръководство и се опитва да изземва неговите функции.

Водещ: Това го кажа бившият подуправител, който напусна миналата година. Той, между другото, при нас също беше с оплакването, че и на него, и в касата се месят от високо. Това е заглавие на в-к Дума, обаче…

Славчо Велков: Имайте предвид, че този подуправител го освободи проф. Плочев. Би трябвало да говори срещу него, но не го прави.

Водещ: Добре. Димитър Петров говори не срещу вас, който сте го освободили, а срещу Жени Начева. Това означава ли, че вие сте се поддали на някакъв натиск от страна на зам.-министър Начева, да го освободите, или не?

Проф. Камен Плочев: Не. Тя не ми е правила натиск да го освобождавам. Жени Начева, това, което правеше, че се бъркаше грубо в работата. Стигна дотам, че ми докара един човек и ми каза: уволняваш си главния секретар и слагаш този човек за главен секретар. Аз онемях от тази наглост. Отменя мои заповеди – когато аз давам разпореждания – всеки, който ходи във външно ведомство и прави нещо, като се върне, е длъжен да ми докладва, за да съм информиран какво е работил и какво решение е взето. Тя ме вика и казва: Кой ти дава право на теб да пишеш такива заповеди.

Водещ: Чакайте сега, Жени Начева, която е зам.-министър, отново да кажем, ви е нареждала директно да назначавате вашия главен секретар.

Проф. Камен Плочев: Да го уволни.

Водещ: Да го уволните и да сложите човек, който тя ви каже.

Проф. Камен Плочев: Да.

Водещ: А вие направихте ли го?

Проф. Камен Плочев: Как ще го направя? Моля ви се.

Водещ: Добре, друга намеса, защото твърдите груба намеса във вашата работа.

Проф. Камен Плочев: Изключително груба намеса в работата. Самоволно вика хората, взима цифри, цифрите се правят в Министерството на здравеопазването, а не в касата, сега които ще се раздават на болниците, което за мен също не е редно.

Водещ: А тя има ли тези правомощия? Разписани ли са ? от закона?

Проф. Камен Плочев: Мисля, че тя, като председател на надзора има право да надзирава дейността на надзора, но не и да се меси в оперативната работа. Защото аз не съм дирекция към Министерството на здравеопазването. Аз съм независима от изпълнителната власт институция. И това трябва да се разбере. И аз няма да се подам на никакво въздействие на изпълнителната власт. Само парламентът, парламентарната комисия по здравеопазване е тази, която може да ми въздейства, да ме махне, да ме остави, въобще да ми дава каквито и да е указания. Защото вижте за какво става дума, не може да не е тревожно. Вижте как растат задълженията ни.

Водещ: Хайде да проверим. Какви са тези задължения, с колко нарастват те? От 2013 до 2017 г. – близо 260 милиона стигат. Това са задължения към кого?

Проф. Камен Плочев: Към западните ни партньори, тоест европейските страни, където се лекуват, и то, забележете, планово български граждани – тези, които ние сме поискали. Националните консултанти са писали, че не могат да се лекуват в България и аз съответно подписвам да отидат да се лекуват в чужбина, защото това е по-важно.

Водещ: Значи тези хора отиват да се лекуват в чужбина, защото в България на тях качествено здравеопазване не може да им се предостави.

Проф. Камен Плочев: Или не се прави тази методика.

Славчо Велков: Защо не попитате проф. Плочев кой е бил шеф на надзора, когато са най-големите задължения?

Проф. Камен Плочев: Ананиев, кой.

Водещ: По време на най-голямото нарастване.

Славчо Велков: Ето, вие ги виждате.

Водещ: Добре, а хората им се налага, не могат да се лекуват в България, трябва да отидат в чужбина.

Славчо Велков: Именно. И това се плаща.

Водещ: Но трябва да се плаща.

Славчо Велков: Естествено, кой лекува без пари.

Водещ: Колко сме плащали? 2015 г. изплатили ли сме нещо, 2016 г. изплатили ли сме нещо?

Проф. Камен Плочев: Изплащаме по 20-30 милиона, но те са стотици милиони. А бюджетът ми за тази година е 70 млн., а трябва да платя 200. Как да го направя?

Славчо Велков: А резервът ви колко е?

Проф. Камен Плочев: Резерва, всичко сме раздали, резерва го раздадохме…

Водещ: И за резерва, и за състоянието на касата, само след минути ще говорим, но само да изчистим един въпрос. Тъй като днес искахме коментар от Жени Начева, свързахме се с нея вчера, но тя каза, че няма да участва днес в предаването ни, няма да се включат и по телефона. Надяваме се следващите дни и тя, или пък министърът, да бъдат наши гости. Сега обаче включваме, или поне ще покажем, откъс от вчерашното предаване, в което говори Димитър Петров, бивш подуправител на касата, именно по темата за това дали има намеса или не. Министър Ананиев първо.

Кирил Ананиев: По имейла ми изпратиха писмото. Изпаднах в ужас. И когато уведомих премиера и министъра на финансите, те не знаеха какво да кажат. Това е безумно поведение. Първо ме излъга. Аз съм се държал безкрайно коректно с него. Второто нещо, нарушава цялата законова уредба по този въпрос.

Водещ: Прескочили сте го, поне това разбираме от неговите думи.

Проф. Камен Плочев: Не съм го прескочил, има документ от 2 февруари.

Водещ: Обаждал ли се е министърът на вас, за да ви пита ще има ли такъв документ, ще има ли такова писмо, и вие сте му казали, че няма да има?

Проф. Камен Плочев: Знаете ли, че откакто е министър, за четири месеца, този човек се е срещал с мен само един единствен път, и то да ми поиска оставката. Това работа между министър и шеф на каса ли е? Как да говоря с него, като не ме вика? И друго ще ви кажа. Вчера говорих с премиера. Съвсем друго е. Човекът ми обясни любезно, много точно и ясно каза: Вижте сега, имаме проблем не да платим парите, има проблем как да спрат да се източват тези пари. Защото има група несъвестни български лекари, които работят в Европа, те викат с рейсове определени хора, лекуват ги, уж, че са спешни, и след това ние плащаме тези пари.

Водещ: Това на вас ви го казва премиерът.

Проф. Камен Плочев: Да.

Водещ: Вчера ли разговаряхте с него?

Проф. Камен Плочев: Да, вчера. И като станат още по-богати, почват да викат български лекари да работят при тях, и сестри, и хем ни взимат парите, хем ни взимат кадрите. Ние това трябва законодателно да променим, и тогава да решим как да плащаме. Много умно и разумно ми говори човекът. Ако ми бяха казали така, ако това ми беше казал Ананиев, аз нямаше да напиша писмото.

Водещ: Добре, обаче той иска ли ви оставката?

Проф. Камен Плочев: Не.

Водещ: Директно министър-председателят не ви иска оставката. Това означава, че с него сте се разбрали. Седнали сте и сте обсъдили…

Проф. Камен Плочев: Не сме се разбрали. Той ми е обяснил, упрек ми направи, каза – не се прави така, нищо не разбираш от политика. Което може би е вярно. Но аз му обясних какви са ми съображенията. Той разбра, че аз няма намерение нито да клатя правителството, нито да нагрубя някого, нито да навредя на някого. Искам да реша един проблем, и то своевременно.

Водещ: Искахте ли да се срещнете с министър Ананиев, да го предупредите, или да му кажете как стоят нещата, и да получите отговор от него, а не…

Проф. Камен Плочев: Аз съм пратил писмо и той трябваше да ми отговори.

Водещ: Въпросът ми е дали е нещо лично от страна на Ананиев към вас или от ваша страна към него. Или пък искате да клатите управлението по този начин.

Проф. Камен Плочев: Не, не искам да клатя никакво управление. Искам да ви кажа само едно, че аз вече имам известна резерва към решенията, които взима министър Ананиев. Прословутият мораториум върху лекарствата беше негово предложение. Той ни диктува дума по дума в надзора как да го дадем. Видя докъде стигна, изложи и надзора, изложи и парламентарната група. Оттук нататък много внимателно гледам какво решава министър Ананиев. Понеже считам, че тук също е грешно това решение и ще продължат тези пари да се увеличават и ние да изпадаме в неловка ситуация да се чудим как да лекуваме хората, затова…

Водещ: Значи да разбираме, че сте съгласен, че има хора, които са в чужбина, които изпращат българи там, лекуват ги, мнимо или не…

Проф. Камен Плочев: Това са обаче спешни случаи.

Славчо Велков: Това не са планирани.

Проф. Камен Плочев: Тук говорим за планирани случаи, в писмото.

Славчо Велков: В това писмо няма никакъв упрек, г-н Хекимян, към министъра. И освен това той не предлага актуализация на бюджета. Той казва: Моля да бъде обсъдена възможността. Той дава възможността на неговия работодател, който е парламентът, във финансова комисия, в здравна, да бъде направено нещо. Тъй като няма как да стане иначе. Вижте кога г-жа Нигяр Джафер му е поставила въпроса на г-н Ананиев. Вижте датата отгоре.

Водещ: Датата е 2.11.2017 г.

Славчо Велков: Е? И какво не знае тогава? И вижте какво казва горе, подчертаните думи.

Водещ: Миналата година бюджетът на Здравната каса беше увеличен с 250 млн. лв. – подчертаните думи, сега да не четем, защото са много. Касата дължи 260 млн. лв. за лечение на български граждани в чужди клиники.

Славчо Велков: 2 ноември. Ето ви два протокола от 12 септември, 10 октомври.

Водещ: Тези пари обаче, независимо по какъв начин са стигнали до там тези хора, дали са мними болни или не, трябва да бъдат платени.

Проф. Камен Плочев: Трябва да бъдат платени, те са изработени.

Водещ: Как да спре този теч обаче? Не смятате ли, че трябва да има..

Проф. Камен Плочев: Да, да. Това трябва да стане законодателно. И е тук абсолютно прав премиерът, че първо трябва да решим този въпрос.

Водещ: А вие на премиера споделихте ли за това, че сте били заплашвани, например?

Проф. Камен Плочев: Не. Такива работи не съм говорил.

Водещ: Не сте му казали. Той не ви ли пита?

Проф. Камен Плочев: За мен това е маловажно.

Водещ: Как да е маловажно? От високо политическо ниво ви се обаждат, за да искат вашата оставка…

Проф. Камен Плочев: За мен е важно този проблем да решим, парите на хората, за да не върнат болен човек и да не умре някой. За мен това е важно. Това са дребни неща.

Славчо Велков: Това исках да вметна, че ако, не дай си боже, един човек, български гражданин, или дете, умре по тази причина, тогава аз ще му искам оставката на проф. Плочев, защото той не защитава партиен интерес, той защитава национално-здравен интерес. Ако той не беше уведомил парламента, аз щях да му поискам оставката. Защото международен договор не може да бъде изпълнен, без да се задейства механизма за промяна на бюджета.

Водещ: Тези пари заложени ли са в касата да бъдат платени?

Проф. Камен Плочев: Не са. Вижте сега, държавата ми е подсказала пътя, по който трябва да вървя. Чл. 23, ал. 1 – в закона за здравното състояние пише, че държавните субсидии от държавния бюджет за изпълнение на задълженията (…) за системите в социалната сигурност. Тоест трябва целево да ми бъдат дадени пари, за да мога аз да ги платя. Дадени са ми само 70 млн.

Водещ: Какви ще бъдат вашите действия оттук нататък? И нека да изчистим въпроса, с който почнахме – откъде идва заплахата, ще кажете или няма да кажете? Или това го държите като коз? Кой е вицепремиерът, който се е обаждал…

Славчо Велков: Аз зная точно какво да кажа и кога да го кажа.

Водещ: Вицепремиер се е обаждал, нали така?

Славчо Велков: Не, не е вицепремиер.

Водещ: Казахте над министър, но…

Славчо Велков: Да, той се изявява, че ръководи държавата. Аз мисля, че той стои зад всичко това. И тук идеята е да бъде отстранен професора, защото той се оказа костелив камък, той пък се оказа, че държи на здравето на хората, а не на това кой какво иска там да прави. Нашите действия са следните: ние утре имаме парламентарна група. Те сега гледат. Ето, ако сега гледа – знам, че по това време гледа и премиерът, обръщам се и към него: Г-н премиер, този въпрос трябва да бъде решен, без да се стига до каквито и да е оставки. Нека да кажа само, че същата тази Жени Начева 2010 г. беше с две обвинения – престъпление по служба. И премиерът тогава ? поиска оставката. Но тя се позова точно на това, че парламентът е този, който я избира. И не си даде оставката. И кой, мислите, я отстрани? Съдът.

Водещ: Какви са били тези престъпления през 2010 г. и защо ? е искана оставката?

Славчо Велков: Не знам какви са били. Едното е за надлимитни средства, отпуснати в болница в Сливен, за 800 хил. лв., другото за 341 хил. лв. на болница в София. Преценено е, че това не е било нито в правомощията, нито е било законосъобразно. Така че на нас ни е ясно какво следва там. Ако се случи това, което те искат, те вече дори кадруват кой ще бъде, как ще бъде, мислят…

Водещ: Кого гласят за вашата позиция, ако вие си подадете оставката?

Проф. Камен Плочев: Не знам.

Водещ: Има ли вариант Народното събрание да гласува това да бъде оттеглено?

Проф. Камен Плочев: То има правото, и само то има правото да го направи.

Славчо Велков: Какво да бъде оттеглено? То не внесено нищо в Народното събрание. Може да го внесе парламентарна група или на комисията да се реши, до което не вярвам, че ще се стигне.

Водещ: Добре, ако предположим, че групата на ГЕРБ излезе с такова решение?

Славчо Велков: Ако се внесе, аз не съм сигурен дали парламентът би приел оставката на професора. Ще ви кажа защо. Защото той само преди седем-осем месеца беше избран с 205 гласа. И има хора разумни там, в парламентарните групи, особено тези, които са медици, включително и в Обединени патриоти, включително и в ДПС, включително и във Воля, и биха се замислили – кой крив, кой прав, особено след днешното предаване, когато се разбра, че министърът и неговата заместничка и шеф на надзора са знаели за всичко това. И да бъде обвиняван проф. Плочев, че е заобиколил… Никой не е заобикалял. Той е длъжен да направи това, да информира парламента.

Водещ: Вие как ще действате оттук нататък? Бяхте казали преди време, че системата на здравеопазването реално ще блокира, не само ще забуксува, но ще блокира.

Проф. Камен Плочев: Аз бих предложил следното, защото не трябва да се стигне дотам. Системата трябва да работи.

Водещ: Тази система, в която се наливат милиарди.

Проф. Камен Плочев: Да. Аз съм готов да забравя тези неща, които ми бяха казани, да си протегнем ръка и да продължим да работим. Това трябва да остане настрани. Може, както искат да го тълкуват, че съм написал тук писмо, че е грешка, че е нередно, че е престъпление, каквото искат. Аз лично считам, че това не е така, затова аз предлагам на хората, с които имам спор в момента, да приключим с този спор и да започнем да работим. Най-важното е хо