Столична лекарска колегия на БЛС

Мнозинството реши: БЛС ще подпише НРД 2018

С голямо мнозинство Българският лекарски съюз (БЛС) реши да подпише нов рамков договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


Решението беше взето с 229 гласа „за“, 28 „против“ и седем „въздържал се“ на извънреден събор на организацията, състоял се днес на фона на скандалите със задълженията на Касата. В новия рамков договор са предвидени допълнителни 150 млн. лева за повече от 130 клинични пътеки. Голяма част от парите за пътеките, по които работят общинските болници, също са увеличени.

„Това, което е постигнато до настоящия момент и е прието от НЗОК и БЛС като текстови промени в бъдещия договор на НРД 2018, в тези стойности договорът да бъде подписан. Това означава 1,4 млрд. за доболнична помощ, 214 милиона за извънболнична помощ и 229 хиляди в специализирана извънболнична помощ“, каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Призива на финансовия министър Владислав Горанов да не се актуализира рамковият договор заради скандалите с Касата лекарите определиха като „вмешателство“.

Извънреден събор на Българския лекарски съюз трябва да одобри новия рамков договорСрещата на медиците идва на фона на разразилите се скандали с парите на Здравната каса

БЛС успя да договори сериозно увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болнична помощ, както и завишени обеми и цени на прегледи в извънболничната. Увеличени са още по-голямата част от клиничните пътеки, по които работят и общинските болници, както и пътеките за рехабилитация и долекуване, се казва в прессъобщение на БЛС.

В тазгодишния рамков договор приоритетна тежест е дадена на майчинското и детското здравеопазване, както и на ражданията. 

Значително завишени параметри са постигнати и в извънболничната помощ. В първичната е даден приоритет със завишени цени и обеми на профилактичните прегледи за деца до 18 г. Повишаване има при диспансеризацията, имунизацията и в капитацията при ОПЛ.

При специалистите първичният преглед е завишен с 1 лв. Тази година е обърнато и сериозно внимание на социалнозначимите заболявания в рискова група при жените от 30 до 40 години. Те ежегодно ще се възползват от профилактичен преглед при гинеколог с възможност за изследване на цитонамазка. Увеличени са и обемите за мамографско изследване с оглед ранно откриване на злокачествени заболявания на гърдата, се посочва в съобщението.

В клиничните лаборатории също са предвидени по-големи обеми, необходими за първичната профилактична и диспансерна дейност на общопрактикуващите лекари. „Тазгодишните резултати в разпределението на средства ще повишат качеството на медицинската услуга и адекватно ще отговорят на потребностите на пациентите“, коментира Грозев.

Рамковият договор предстои да бъде подписан следващата седмица и да влезе в сила от 1 април.