Столична лекарска колегия на БЛС

Д-р Георги Миндов: Има опасност да получим по-малко пари от миналата година

Ако парите тази година не се индексират и работим още повече дейности за по-малко пари при увеличена бумащина и институционална дейност, това би довело до протест на общопрактикуващите лекари.


Това може да се случи още на 1 март. Това каза д-р Георги Миндов, председател на Етичната комисия на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) и председател на Дружеството на столичните общопрактикуващите лекари, в предаването „Тази сутрин“ по bTV. „Отдавна подготвяме нещата, много проблеми са събрани при нас“, посочи той. След като във всички сектори на здравеопазването парите се вдигат с 10%, на нас ни се вдигнаха с 3,5%, сега ако ги вземат, ние оставаме на по-малко пари от миналата година“.

Миндов посочи, че въпросът за стойността на потребителската такса за преглед е сложен и личното му мнение е, че всяко лечебно заведение трябва да определи някакъв таван на цената, т.е. в по-бедните райони цената може да е лев, а в по-развитите – и 5, и 10 лв. 

На въпрос експертна или политически престрелка е това, което се случва между Касата и здравното министерство той отговори: „Според мен и конфликт на интереси, знаем, че има роднинска връзка между (финансовия министър Владислав) Горанов и (здравния министър Кирил) Ананиев“.

„Нещо се случва между тези хора и в крайна сметка ще рефлектира върху цялото съсловие, защото ако Горанов върне бюджета за преразглеждане, трябва да се индексират и намалят цената на клиничните пътеки, на дейностите на общопрактикуващите лекари, на медицинските изследвания, т.е. всички лекари ще пострадат“, каза гостът. По думите му парите, които трябва да се платят на касите в чужбина, ще бъдат взети от 407-те млн. бюджет на Касата. Възможно е и да бъдат запорирани сметки на Касата и да бъдат спрени плащанията на изпълнителите.